Chanoe van Dijk

Ongezonde relatie dynamiek ; Bindingsangst en verlatingsangst​

Bindingsangst en verlatingsangst zijn eigenlijk 2 kanten van dezelfde medaille, op het moment dat jij iemand aantrekt die bindingsangst heeft heb jij zelf ook een bepaalde angst of ongezond patroon in jouzelf wat ‘uitgeleefd’ wil worden. Ik kan je hierbij helpen door jou inzichten te geven via een tarot reading + coaching en/of een healing. Soms zijn we ons niet eens bewust ervan wanneer dit patroon is ontstaan, in veel gevallen hadden onze ouders ook zulke dynamieken (afhankelijkheidsrelaties) maar in sommige gevallen is het iets wat vooral in jouzelf leeft. Het heeft natuurlijk allemaal wel met elkaar te maken, als ziel kiezen wij bepaalde lessen en bepaalde ouders die ons (weer)’spiegelen’, dus als je onveilig gehecht bent is de opvoeding daar natuurlijk de oorzaak van, maar er zit vaak veel meer achter, namelijk vorige levens. De grootste angsten die wij hebben komen niet alleen vanuit dit leven en ik heb gemerkt met het werken met cliënten dat veel oudere zielen enorme ballast met zich meedragen wat zich kan uitten in depressie, angststoornissen, paniekaanvallen, ongezonde patronen zoals ongezonde relaties (telkens dezelfde soort partner kiezen die je niet op waarde schat of waarbij zelfs sprake is van psychische of lichamelijke mishandeling), ook klachten die lijken op borderline komen in mijn ervaring vooral voor bij hooggevoelige personen die zich soms geen raad weten met zichzelf.

Bindingsangst komt vaak voort uit de angst om jezelf te verliezen in de relatie of de ander weer kwijt te raken (verlatingsangst), vaak is er sprake van heel veel onzekerheid en zelftwijfel waardoor je het jezelf niet echt waard vind om een goede partner te treffen. Dit kan er voor zorgen dat je je terugtrekt op het moment dat iemand echt voor je gaat. Toch wil ik erbij zeggen dat als je iemand aantrekt met bindingsangst dat het vaak een bepaald patroon is, je valt op onbereikbare personen omdat er ergens in jouzelf ook nog een stukje zit wat ’emotioneel onbereikbaar’ is, je durft de verbinding ook niet echt aan te gaan en hebt zelf hoogstwaarschijnlijk ook last van bindingsangst en/of verlatingsangst. Het is immers veiliger om voor iemand te gaan die niet echt bereikbaar is, zo hoef je nooit alles van jezelf te geven en heeft de ander ook niet echt verwachtingen of zal de ander nooit echt voor je gaan (hierdoor hoef je de ander ook niet te kwetsen). Je voelt je vaak verantwoordelijk voor de ander en zit in de ‘zorgende’ rol in relaties, keer op keer tref je dezelfde (soort) persoon die jou niet echt ziet staan of nooit volledig voor je zal gaan.

Onder de angst om jezelf te verliezen en/of de ander weer kwijt te raken zit vaak de angst om je te binden aan een bepaald persoon doordat je twijfels hebt over de gevoelens die je voor de ander hebt, is deze persoon wel leuk genoeg om de rest van mijn leven mee door te brengen? Zal hij of zij (negatief) veranderen als we langer samen zijn? Of zal de relatie toxisch worden? Tegelijkertijd ben je misschien bang dat het te mooi is om waar te zijn, waardoor er dus allerlei doem scenario’s in je hoofd komen. En deze twijfels komen weer vanuit een hele hoop overtuigingen. Ik ben er van overtuigd dat het kort samengevat te maken heeft met een gebrek aan zelfliefde, dat je je eigenlijk niet kunt voorstellen dat iemand echt voor je wilt gaan en dat je daardoor begint te twijfelen aan bijvoorbeeld de oprechtheid van iemand of dat iemand wel echt zo leuk is als dat hij/zij zich voordoet. Er moet toch iets mis zijn met deze persoon als hij/zij echt voor mij wil gaan?…
Niet iedereen zal zich bewust zijn van de dieperliggende (onbewuste) overtuigingen als je zelf last hebt van bindingsangst. Ook heb ik het gevoel dat bindingsangst vaak nog een stapje erger is dan verlatingsangst, alhoewel je in beide gevallen niet volledig emotioneel bereikbaar bent, toch sta je met bindingsangst voor mijn gevoel nog minder open.
Je bent meer gesloten en zit meer in een soort ‘overlevingsmodus’ door bijvoorbeeld bepaalde trauma’s uit je kindertijd/jeugd, of grote teleurstellingen uit een of meerdere vorige relaties.

Voor degenen die last hebben van verlatingsangst;
Deze mensen willen zich vaak krampachtig vastklampen / vasthouden aan iemand en vinden het erg lastig om iemand vrij te laten en volledig te vertrouwen. Er is zoveel angst dat iemand je in de steek gaat laten of dat de relatie uit gaat dat je er vaak alles aan zal doen om de relatie te ‘redden’. Misschien cijfer je jezelf volledig weg en pas je jezelf continu aan, het kan ook zijn dat je mensen gaat ‘uittesten’ of ze wel echt van je houden (dit kan bij bindingsangst ook voorkomen, en onthoud dat deze 2 vaak ook beide voorkomen, vaak is er angst voor binding en voor verlating). Het kan ook zijn dat je jezelf onbewust toch wat afsluit en de ander niet volledig toelaat, als je niet de echte verbinding aangaat kan je jezelf onbewust toch meer beschermen tegen een eventuele pijnlijke break up, mocht dit ooit gebeuren…

Ben je deze patronen ook zat en wil je hier graag meer inzicht in? Je kunt eerst een tarot reading via whatsapp aanvragen voor 30 of 60 minuten en daarna kan je een healing bij mij aanvragen als je verder geholpen wil worden, inzichten kunnen een hoop doen maar er moet ook dieper werk verricht worden.

Bedenk dat deze thema’s en patronen heel diep zitten, 1 healing kan een hoop veranderen maar jouw problemen zijn niet in 1 dag ontstaan en het zijn patronen die je misschien al jaren met je meedraagt. Mocht je echt serieus met jezelf aan de slag willen dan is de beste optie om het traject van 8 maand aan te gaan (Find Your Innerself), ik help je om jezelf terug te vinden en oude laagjes los te laten die jouw geluk in de weg staan!

Wil je meer weten of een afspraak maken? Je kunt mij een bericht sturen via Contact!

Hi!

Ik ben Chanoe en al vanaf jonge leeftijd voelde ik mij anders. Ik heb een diepe interesse in de zin van het leven en hoe we ons leven door middel van de Wet van Aantrekking (Law of Attraction) zo kunnen vormen zoals wij dat willen.

Find Your Innerself

Via dit programma ga je ontzettend veel inzichten krijgen in jezelf, patronen doorbreken en daardoor meer in balans komen waardoor je meer geluk, liefde, rijkdom en overvloed op elk levensgebied kan aantrekken in jouw leven. 

Volg mij via:

Chanoe van Dijk

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief & ontvang Gratis het Ebook

Vind je Zielsmissie