Chanoe van Dijk

Bindingsangst Aantrekken en afstoten​

Heb je te maken met iemand die bindingsangst heeft en ben je het eeuwige aantrekken en afstoten zat? Misschien ben je nu op zoek naar meer informatie zoals de oorzaak, kenmerken en hoe je dit kunt oplossen.
Vaak kijken we alleen naar de ander en ligt het aan de ander voor ons gevoel, tot je dit patroon op den duur meerdere keren meemaakt en misschien gaat nadenken waarom andere mensen wel ‘het geluk’ kunnen vinden in een liefdesrelatie en jij niet. Waarom de ene na de andere teleurstelling op jouw pad komt waardoor je bijna zou denken dat het geen toeval meer kan zijn….

Ik kan je vertellen dat het ook geen toeval is, misschien is het je al eens opgevallen maar hoe wij naar het leven kijken (onze overtuigingen) bepalen voor een groot deel ons leven. Kijk maar eens hoe je dag is als je met het verkeerde been uit bed stapt, je ziet en ervaart de dingen anders dan normaal. Stel nu dat je leeft met onbewuste overtuigingen en angsten, jouw onderbewustzijn zal alles doen om jou te beschermen tegen ‘gevaar’, dus stel dat je onbewust een angst hebt met betrekking tot relaties of echt de verbinding aangaan met iemand (misschien ben je bang dat als iemand je echt leert kennen dat diegene je niet meer leuk vindt of misschien ben je bang dat als je je openstelt en het loopt uit op een teleurstelling, dat je daar niet meer overheen komt) dan is de kans groot dat je ook elke keer emotioneel onbereikbare partners treft, want op het moment dat iemand echt emotioneel bereikbaar is krijgt jouw angst de overhand en zal je afstand nemen.

De oorzaak van bindingsangst kan zijn dat je onveilig gehecht bent doordat je ouders je niet de liefde hebben gegeven die je nodig had, je ‘past’ je aan om te overleven en eigenlijk bescherm je jezelf door weinig verwachtingen te hebben (dit gebeurd onbewust, zie het als een soort ‘programma’ in jezelf), het wordt dus ‘normaal’ en het voelt veilig voor jou om weinig liefde te ontvangen. Het zal heel onnatuurlijk voelen als je ineens overweldigd wordt door complimentjes of liefde van de mensen om je heen, zeker in een liefdesrelatie aangezien deze persoon vaak het dichtste bij ons staat en het meeste van ons weet. Als je door je ouders niet geaccepteerd werd of afgewezen werd dan hebben de ‘meest belangrijke’ personen in jouw leven je al niet eens die liefde gegeven, onbewust denkt een kind vaak dat dat zijn eigen schuld is maar in het meest erge geval hebben de ouders het kind ook nog eens fysiek of geestelijk verwaarloosd of mishandelt waardoor het misschien zelfs is gezegd (door jouw ouders) dat je geen liefde waard bent.

Bij bindingsangst zie je vaak het patroon van aantrekken en afstoten, als de een wat afstand neemt (de ‘chaser’, degene met verlatingsangst) dan zoekt degene met bindingsangst (de ‘runner’) toenadering. Vaak zie je deze dynamieken ook in zielsconnecties zoals met soulmates of tweelingzielen, maar het kan ook gebeuren dat het voorkomt in liefdesrelaties die niet ‘meant to be’ zijn maar puur als ‘les’ om dit patroon eens en voor altijd te doorbreken. Op het moment dat er in jouzelf iets verandert en jij klaar bent voor die echte verbinding zal deze persoon dan uit jouw leven verdwijnen, tot die tijd is de kans groot dat degene met bindingsangst degene met verlatingsangst aan het lijntje houdt. In mijn ogen is het altijd zo dat beide personen angsten hebben in een langdurende periode van aantrekken en afstoten, iemand die hier geen last van heeft zal dit ‘ongezonde’ patroon niet accepteren en verbreekt de ‘relatie’ volledig.

Oorzaken van bindingsangst kunnen onder andere zijn
-Adoptie (als je geadopteerd bent heeft dit vaak veel impact, ook al ben je misschien op hele jonge leeftijd geadopteerd)
-Jeugdtrauma’s of trauma’s uit de kindertijd (waardoor je onveilig gehecht bent)
-Veel meegemaakt in liefdesrelaties
-Groot verlies meegemaakt of andere trauma’s waardoor het vertrouwen is aangetast (in het leven of in de liefde)
Daarnaast zijn er nog veel meer oorzaken waarover ik in een ander artikel meer zal schrijven….​

Hoe kan je bindingsangst behandelen?​

Het antwoord is eigenlijk heel simpel maar het proces duurt vaak wel een tijd, het antwoord is; zelfliefde en het loslaten van alles wat ware liefde in de weg staat, hier kunnen maanden of jaren overheen gaan. Mijn advies hierin is om je vooral open te stellen en bewust te worden van je eigen patronen in plaats van te focussen op wat de ander ‘fout doet’, als eerste omdat je de ander niet 123 kan veranderen en ten tweede omdat jij die persoon in je leven hebt aangetrokken dus moet jij hier iets mee doen / van leren…

Je zult misschien merken dat als je partner last heeft van bindingsangst dat je samen in een ongezonde dynamiek zit en dat het voor veel onrust en drama zorgt, als je niet aan jezelf werkt kan het lang duren voordat de processen doorlopen worden omdat het vaak onbewuste processen zijn.
En ook al weet je misschien welke overtuigingen, gedrag of patronen je hebt, toch zit het vaak zo ver / diep weggestopt dat je het niet 123 kunt veranderen.

Mocht je hierin ondersteuning zoeken dan kan ik jou hierbij / hierin coachen.

Bedenk dat deze thema’s en patronen heel diep zitten, 1 healing kan een hoop veranderen maar jouw problemen zijn niet in 1 dag ontstaan en het zijn patronen die je misschien al jaren met je meedraagt. Mocht je echt serieus met jezelf aan de slag willen dan is de beste optie om het traject van 8 maand aan te gaan (Find Your Innerself), ik help je om jezelf terug te vinden en oude laagjes los te laten die jouw geluk in de weg staan!

Je kunt contact met mij opnemen via Whatsapp 0633488270

Hi!

Ik ben Chanoe en al vanaf jonge leeftijd voelde ik mij anders. Ik heb een diepe interesse in de zin van het leven en hoe we ons leven door middel van de Wet van Aantrekking (Law of Attraction) zo kunnen vormen zoals wij dat willen.

Find Your Innerself

Via dit programma ga je ontzettend veel inzichten krijgen in jezelf, patronen doorbreken en daardoor meer in balans komen waardoor je meer geluk, liefde, rijkdom en overvloed op elk levensgebied kan aantrekken in jouw leven. 

Volg mij via:

Chanoe van Dijk

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief & ontvang Gratis het Ebook

Vind je Zielsmissie