Chanoe van Dijk

Bindingsangst & Verlatingsangst, controle, gebrek aan vertrouwen en meer...​

Bindingsangst en verlatingsangst komt vaak voor in combinatie met elkaar, je hebt vaak eigenlijk beide angsten. Angst is altijd een gebrek aan vertrouwen en we hebben altijd behoefte aan een bepaalde vorm van veiligheid en zekerheid, oftewel ‘controle’, controle heeft voor mij een negatieve associatie, het betekend dat je niet in de ‘overgave’ zit en niet durft te vertrouwen dat het geluk voor jou bestemd is. Het valt mij op dat het vaak voorkomt bij mensen die te serieus in het leven staan (en dit komt vaak ook weer door bepaalde gebeurtenissen) en/of beschadigd zijn door gebeurtenissen uit hun kindertijd/jeugd, het zijn vaak mensen met een analyserend karakter die alles willen doorgronden. Voor de mensen die thuis zijn in de Astrologie heb ik het gevoel dat er vaak veel Schorpioen in de horoscoop staat, dus als Sterrenbeeld of bijvoorbeeld als Maanteken of Ascendant of dat er een bepaalde verbinding is in jouw horoscoop met Pluto die jou intenser en ‘anders’ maakt dan anderen (voor jouw gevoel). Wat ik ook vaak hoor van cliënten is dat ze zich niet thuisvoelen hier op aarde, ze missen vaak die echte diepere verbinding met anderen maar zijn er ergens misschien ook wel bang voor. Mensen met bindingsangst hebben vaak ook een vorm van faalangst of angst voor nieuwe dingen, je kan hierdoor minder open in het leven staan en misschien zelfs pleinvrees of andere angsten of fobieën hebben of ontwikkelen. Als coach heb ik hierin al veel mensen mogen ondersteunen, ik begrijp precies hoe je je voelt.

Als je zelf te maken hebt met iemand met bindingsangst dan heb jij waarschijnlijk een andere vorm van angst, namelijk verlatingsangst. Je gevoel en verstand zijn waarschijnlijk in strijd met elkaar en je kijkt naar de kern van iemand, je weet dat diegene zich zo gedraagt vanuit een bepaalde pijn en dat diegene daarom de commitment niet volledig met je aangaat. Je wilt er voor de ander zijn en vergeet daarom misschien je eigen grenzen en behoeftes. Ook al weet / voel je dat het misschien beter is om het contact te verbreken, toch lukt het je niet, het voelt alsof je diegene niet kan loslaten.

Het kan zijn dat dit patroon in je kindertijd of jeugd (bijvoorbeeld door(dat) je geadopteerd bent / geweld in het gezin / gescheiden ouders) al is ontstaan of pas in liefdesrelaties (op iets oudere leeftijd), misschien heb je zo’n soort patroon ook bij je ouders gezien dat de een zich telkens moest aanpassen om de ander tevreden te houden, dus dat de een meer gaf dan de ander. Er zijn namelijk ook relaties die disfunctioneel zijn maar op een of andere manier toch ‘werken’ (overleven). Het doorbreken van patronen die in je kindertijd al hebt gezien (en vaak overgenomen) is lastig maar niet onmogelijk. Ook trauma’s kunnen een rol spelen in het ontstaan van bindingsangst of verlatingsangst.

De standaard regels over daten, flirten en relaties zijn in mijn ogen ook gebaseerd op een man en vrouw die uit balans zijn. De mannelijke energie wil graag ‘jagen’ en de vrouw wil graag ‘veroverd’ worden. De man die nadat hij de vrouw ‘heeft’ veroverd zijn interesse verliest heeft voor mijn gevoel een vorm van bindingsangst en/of verlatingsangst, als je echt lekker in je vel zit dan wil je geen ‘spelletjes’ spelen en bewust of onbewust andere mensen kwetsen en dan is een liefdesrelatie de ‘kers’ op de taart. De reden waarom een man zich terugtrekt uit het contact kan dus zijn omdat jij zelf onbewust ‘te graag wilt’ wat zorgt voor een geforceerde energie, het is dus niet jouw ‘schuld’ maar het is geen toeval als je steeds hetzelfde oppervlakkige type aantrekt die zich terugtrekt op het moment dat jij je echt openstelt of interesse toont.

De ander zegt dat 'het gevoel weg is', wat nu? ​

Waar angst is kan geen liefde zijn, oftewel zodra het te dichtbij komt kan de angst de liefde en het gevoel in de weg staan. Iemand kan denken dat er geen gevoelens meer zijn omdat het te dichtbij komt en het iemand benauwd. Deze gevoelens van angst, verwarring en onzekerheid zorgen voor het gedrag / patroon van aantrekken en afstoten.

Hoe kan je dit patroon helen / genezen? ​

Allereerst is het niet een soort van ‘ziekte’ er is niks ‘mis’ met jou of de ander, maar word je er wel bewust van dat deze patronen voortkomen uit bepaalde disbalansen, overtuigingen en/of trauma’s. Het kan zelfs iets zijn van je ouders, grootouders of meer generaties geleden, dit kan ik allemaal voor je achterhalen.

Narcisme​

Deze intense patronen / dynamieken kunnen soms voor verwarring zorgen en je kan denken dat je met een narcistisch iemand te maken hebt (gehad).
De precieze definitie van narcisme vind ik een lastig iets…
De vraag is ook of iemand ‘slecht’ geboren wordt of dat iemand door trauma’s etc. een beschermingsmechanisme heeft gecreëerd om zichzelf te beschermen tegen pijn. Ik denk dat in veel gevallen het een beschermingsmechanisme is, maar als de ander niet openstaat voor verandering en niet aan zichzelf wil werken dan kan je het (voor nu) beter loslaten en de energie op jezelf richten (om aan jezelf te werken en meer in balans te komen). Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft over het algemeen een groot ego, gebrek aan emoties (afsluiten / overleving), wil macht hebben en is ontzettend jaloers. Daarnaast kan er ook sprake zijn van fysiek of verbaal geweld. Als iemand je opzettelijk kleineert en er is sprake van geweld, machtsmisbruik en / of manipulatie dan vind ik dit onder de noemer narcisme vallen. In veel andere gevallen is het gedrag voor mijn gevoel (ernstig) verstoord door teveel ‘pijn’.

Wat de reden ook is, het is niet jouw taak om de ander te redden of te helpen als deze persoon jou slecht behandeld. Zet altijd jezelf op de 1ste plaats!

Wat zijn de gevolgen van bindingsangst? ​

Vaak zijn deze dynamieken een vicieuze cirkel, je vertrouwen in de liefde wordt steeds kleiner omdat je keer op keer te zien krijgt dat de liefde inderdaad een grote teleurstelling is. Je ontmoet iemand, je gaat daten, krijgt misschien een (korte) relatie en vervolgens loopt het stuk en is er de fase van het aantrekken en afstoten of misschien wordt het contact verbroken en is er (al tijden) geen contact meer….

Dat je hier nu aan het lezen bent betekend dat je vragen stelt over je eigen patronen en dat er een stuk(je) bewustwording is. Mocht je hier hulp bij willen dan kan je contact met mij opnemen via Whatsapp 0633488270

Bedenk dat deze thema’s en patronen heel diep zitten, 1 healing kan een hoop veranderen maar jouw problemen zijn niet in 1 dag ontstaan en het zijn patronen die je misschien al jaren met je meedraagt. Mocht je echt serieus met jezelf aan de slag willen dan is de beste optie om het traject van 8 maand aan te gaan (Find Your Innerself), ik help je om jezelf terug te vinden en oude laagjes los te laten die jouw geluk in de weg staan!

Hi!

Ik ben Chanoe en al vanaf jonge leeftijd voelde ik mij anders. Ik heb een diepe interesse in de zin van het leven en hoe we ons leven door middel van de Wet van Aantrekking (Law of Attraction) zo kunnen vormen zoals wij dat willen.

Find Your Innerself

Via dit programma ga je ontzettend veel inzichten krijgen in jezelf, patronen doorbreken en daardoor meer in balans komen waardoor je meer geluk, liefde, rijkdom en overvloed op elk levensgebied kan aantrekken in jouw leven. 

Volg mij via:

Chanoe van Dijk

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief & ontvang Gratis het Ebook

Vind je Zielsmissie