Chanoe van Dijk

Angst (Bindingsangst & Verlatingsangst)​

Bindingsangst en verlatingsangst zie ik als een soort symptoom (uiting) van een onderliggende diepere oorzaak. Angst is een gebrek aan vertrouwen en zorgt daarom voor stress en kan ook lichamelijke klachten en psychische klachten veroorzaken (naast de bindingsangst of verlatingsangst). Hyperventilatie, angststoornissen of paniekaanvallen zijn bijvoorbeeld typische klachten die in sommige gevallen voorkomen bij mensen die ook last hebben van bindingsangst en/of verlatingsangst.

Je leest dit waarschijnlijk omdat je een of meerdere keren dit patroon hebt ervaren en daar een hoop liefdesverdriet van hebt gehad. Misschien heb je kort geleden iemand moeten loslaten omdat je gek werd van het aantrekken en afstoten of zit je nu nog midden in een knipperlichtrelatie waarbij jij of de ander (regelmatig) afstand neemt. Niet echt jezelf kunnen zijn uit angst de ander kwijt te raken en daardoor de noodzaak voelen om te liegen of te maken hebben met (extreme) jaloezie kunnen allemaal bij deze angst(en) horen.​

Bindingsangst en onbereikbare, afstandelijke personen ​

Als je bindingsangst hebt dan zoek je onbewust iemand die niet echt bereikbaar is, je wilt een bepaalde vrijheid en onafhankelijkheid houden, misschien omdat je bang bent jezelf te verliezen en teveel op te gaan in de ander / de relatie. Je kan vallen voor iemand die het te druk heeft met werk of een hobby of kiezen voor een lange afstandsrelatie. Deze angst kan te maken hebben met de hechting vanuit je kindertijd maar zelfs al was je kindertijd/jeugd/opvoeding fijn en kom je uit een warm gezin (familie), dan nog kan je bindingsangst en/of verlatingsangst ontwikkelen.​

Oorzaken bindingsangst & verlatingsangst​

Andere trauma’s waarmee je te maken hebt gehad kunnen namelijk ook de trigger zijn om een beschermingsmechanisme te ontwikkelen.

Deze angsten kunnen vaak ook voorkomen in combinatie met bijvoorbeeld ADHD, ADD, autisme, depressie, HSP (hooggevoeligheid) of andere kenmerken zoals erg perfectionistisch / kritisch zijn (vaak ook een stuk onzekerheid / angst), geen keuzes kunnen maken of juist alles of niets zijn (dus impulsief de knoop doorhakken en dingen beëindigen of beginnen).

Wat naar mijn reden de oorzaak is, is een disbalans in lichaam en/of geest.
Onder andere de darmen hebben een grote invloed op de hersenen. Denk maar eens aan het volgende, de hersenen zijn belangrijk voor de gemoedstoestand (dus humeur, voel je je blij of somber?) en hebben te maken met angsten. Ook de schildklier heeft impact op onze levensenergie en op het ervaren van angsten of het leven in vertrouwen. Ik geef naast coaching en de tarot leggingen ook healingen en natuurvoedingsadvies. De hormonen zijn erg belangrijk voor onze stemming en ons gedrag, hoe wij ons voelen is voor een groot deel afhankelijk van of ons lichaam in balans is.

Vanuit een spiritueel oogpunt zie ik ook vaak disbalansen bij de chakra’s en niet alleen het hartchakra. Ook het basischakra die staat voor een soort veiligheid en oervertrouwen is vaak uit balans. Daarnaast kan ook het zonnevlechtchakra wat te maken heeft met kracht en zelfvertrouwen ook uit balans zijn en uiteraard kunnen de andere chakra’s ook uit balans zijn!

Je zou denken dat de liefde of verliefdheid vaak groter en sterker is dan de angst en dat iemand er bewust voor kan kiezen om er alsnog voor te gaan en de angst onder ogen te komen. Dit kan in sommige gevallen gebeuren maar dan moet je je vrij bewust zijn van bepaalde patronen en gedrag en wat er precies gebeurd want de nare gevoelens zullen ervoor zorgen dat je afstand wilt nemen (bij bindingsangst). Vervolgens zoek je pas weer toenadering op het moment dat dit gevoel is afgezakt, in sommige gevallen kan dit weken of maanden duren, soms zelfs jaren. Degene met bindingsangst kiest er voor om het los te laten omdat hij dit niet associeert met liefde of verliefdheid maar met angst, verwarring, onzekerheid en hij/zij zal willen vluchten voor dit gevoel. Je zit misschien met vragen in je hoofd zoals ‘Komt hij terug’? En ‘Stelde het dan niks voor? Klopte mijn gevoel niet?’, het kan inderdaad zijn dat je gevoel niet ‘klopte’ en dat er nog teveel ‘ruis’ op de lijn is die ervoor zorgt dat je onbewust jezelf saboteert en alleen voor emotioneel onbereikbare vrouwen/mannen valt. Dit kan je zelf het beste aanvoelen, als je advies wilt daarover of inzicht in een vorige of huidige relatie dan kan dat via een tarot legging + coaching via whatsapp.

Hoe kan je dit patroon oplossen? ​

Je kunt het patroon niet langer ontkennen of negeren, het heeft misschien al veel impact gehad op jouw leven, je liefdesrelaties en het heeft waarschijnlijk de verbinding en intimiteit ook enorm weten te beïnvloeden, met angst leven zorgt ervoor dat ‘echte verbinding’ erg lastig is. Het herkennen / erkennen is stap 1, het stukje bewustzijn zorgt ervoor dat er een opening komt waardoor je het kunt overwinnen.

Bindingsangst, player of niet de ware / juiste?​

Tips om het onderscheid te maken:
Hoe ik het ervaar is dat je zoiets voelt, veel vrouwen in mijn praktijk hebben al meerdere keren dit patroon beleefd en in je hart voel / weet je wel wanneer er wel of niet sprake van een diepere connectie is. Stel jezelf eens de vraag, is het puur gevoel gebaseerd op niks anders? Dus verliefdheid terwijl de ander je bijvoorbeeld slecht behandeld? Of heb je ook echt een leuke tijd samen gehad, veel overeenkomsten / gelijkenissen / herkenning en direct dat vertrouwde gevoel? Of heb je ergens ook een soort twijfel / knagend gevoel en zijn je gevoel en verstand met elkaar in conflict? Vaak krijg je ook wel tekens op je pad zoals overeenkomsten tussen jullie, dat je denkt; ‘Dat is apart’ of ‘Goh toevallig’… kortom het is lastig uit te leggen wanneer er sprake is van bindingsangst, een player of dat het gewoon niet de juiste voor jou is… wat vaak voorkomt is dat mensen met bindingsangst een (langere) periode zich kunnen gedragen als een ‘player’, ze zijn alleen op zoek naar de ‘rush’ van het veroveren maar kunnen zich niet binden. Ze willen alleen de bevestiging voor hun ego dat ze ‘goed genoeg zijn’. En of het wel of niet de juiste is (ondanks dat iemand op dit moment misschien bindingsangst heeft of zich gedraagt als een player, kan alleen de tijd uitwijzen en ik kan je eventueel wat inzichten geven daarin). Ik zou je wel willen zeggen dat je gevoel & intuïtie een goede raadgever is maar helaas is dat vaak niet waar vanwege de angst.

Wil je meer hierover weten? Neem dan contact met mij op via whatsapp 0633488270

Hi!

Ik ben Chanoe en al vanaf jonge leeftijd voelde ik mij anders. Ik heb een diepe interesse in de zin van het leven en hoe we ons leven door middel van de Wet van Aantrekking (Law of Attraction) zo kunnen vormen zoals wij dat willen.

Find Your Innerself

Via dit programma ga je ontzettend veel inzichten krijgen in jezelf, patronen doorbreken en daardoor meer in balans komen waardoor je meer geluk, liefde, rijkdom en overvloed op elk levensgebied kan aantrekken in jouw leven. 

Volg mij via:

Chanoe van Dijk

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief & ontvang Gratis het Ebook

Vind je Zielsmissie